Dzisiaj przedstawiam przepis na kawowe muffinki z likierem kawowym - ja wykorzystałam akurat Kahlua.
Przepis ten pochodzi z książeczki "Babeczki słodkie i pikantne" wydawnictwa Weltbild.
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 125 g masła - o temperaturze pokojowej
- 100 g jogurtu naturalnego (w oryginale kwaśnej śmietany)
- 110 ml likieru kawowego
- 100 ml mleka
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao.
- Jajko rozbełtać i ostrożnie wymieszać z cukrem, masłem, jogurtem, mlekiem oraz likierem kawowym. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto wyłożyć do papierowych foremek i piec 25 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika.
Jeśli nie chcemy żeby muffinki nam popękały po uzupełnieniu ciastem papilotek wkładamy wykałaczkę i kilka razy kręcimy "w kółko" żeby poziom ciasta się wyrównał i utworzyły się takie stożki :)
Smacznego! :)
fajne te Twoje babeczki
OdpowiedzUsuńekstra pomysł... bo Kahlua jest droga, ale przecież można ją zastąpić jakimś tańszym likierem i można pokombinować ze smakami :)
OdpowiedzUsuńNatchnęłaś mnie :)
www.alexandrascuisine.blogspot.com
Zgadza się, Kahlua jest droga, akurat została mi w szafce po imprezce więc ją skorzystałam. Specjalnie do muffinek bym jej jednak nie kupowała :)
UsuńPozdrawiam :)