poniedziałek, 16 lipca 2012

Muffin with peanut butter




Dzisiaj zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią robimy muffinki z masłem orzechowym. 

Składniki: 
  • 250 g mąki
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów, jeśli nie możemy kupić solone orzeszki)
  • 60 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 175 ml mleka 
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli 
  • 2 duże batony Mars 

Muffinki z masłem orzechowym wcale nie są skomplikowane i jestem pewna, że wszystkim wyjdą :))
Na początku zawsze wstawiam piekarnik żeby się nagrzał, w tym wypadku na 200 stopni. W garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy żeby nam wystygło. Zabieramy się za ciasto. W misce mieszamy ze sobą: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaniu dodajemy masło orzechowe i mieszamy do uzyskania    struktury kruszonki. 


Następnie batoniki Mars kroimy na dowolne kawałeczki, ale nie za malutkie. 


Do mleka wlewamy masło oraz roztrzepane jajko i następnie mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy do naszej "kruszonki". 


I teraz zależy od Was czy batoniki wymieszacie z ciastem czy położycie na spód papilotek i na górę ciasta tak jak ja: 



Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.


A ja sobie zrobiłam jeszcze do muffinek pyszną kawusię :))



A na koniec przedstawiam mojego słonia, który siedzi
na lodówce i przypomina mi o składnikach :)


Smacznego! :))











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz