czwartek, 19 lipca 2012

Serduszka z dżemem

Dzisiaj zrobimy muffinki w kształcie serduszek z ulubionym dżemem :))

Składniki na 8 serduszek:

  • 120 ml mleka 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 120 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

W garnku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, potarkowaną czekoladę, dodajemy aromat waniliowy. Kiedy wszystkie składniki ładnie nam się zmieszają odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni (tak, tylko 160 stopni :)) Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać a następnie wymieszać ze szczyptą  soli. Kiedy "mokre" składniki nam wystygną wlewamy je do "suchych". Na samym końcu dodajemy roztrzepane jajko. Wypełniamy foremki do mniej więcej 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. 









I na sam koniec dekorujemy ulubionym smakiem dżemu :)








We wcześniejszym poście dotyczącym akcesoriów wspominałam, że zamierzam kupić silikonową blaszkę na muffinki w kształcie serca. Blaszkę na zdjęciu poniżej kupiłam w sklepie internetowym:


Jestem z niej bardzo zadowolona ponieważ foremki nie trzeba smarować masłem. Muffinki po upieczeniu bardzo łatwo się  wyjmuje. I uzyskujemy pożądany kształt - żadne kawałki ciasta nam nie zostają :))



 


1 komentarz: