poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Niezwykłe połączenie czekolady z chili


Dzisiaj zapraszam na niezwykłe połączenie czekoladowych muffinek z chili. Jeśli ktoś oglądał film "Czekolada" z Juliette Binoche i z Johnnym Deppem nie zdziwi go takie połączenie mimo, że w innej postaci. Przepis jest bardzo prosty i muffinki też rewelacyjnie wychodzą, polecam początkującym! :) Bardzo wielką zaletą tych muffinek jest to, że szybko nie wysychają, na drugi dzień są równie świeże jak zaraz po upieczeniu.

                                                              Składniki na 12 muffinek:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy chili 
  • pół tabliczki czekolady
  • 1 niewielka papryczka chili 


1. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.











3. W średniej misce łączymy ze sobą suche składniki czyli: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę chili.












4. Czekoladę i papryczkę chili (oczywiście bez pestek) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do suchych składników.
5. Kiedy masło nam wystygnie dodajemy do niego mleko i jajka - staramy się dokładnie składniki wymieszać, następnie wlewamy je do suchych składników i mieszamy do połączenia się składników.
6. Papilotki wypełniamy ciastem i wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut
7. Gotowe :)







1 komentarz:

  1. Mmmm... uwielbiam muffiny, uwielbiam, czekoladę i uwielbiam chili! :) Super :)

    Zapraszam do dodania przepisu do konkursu http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/

    OdpowiedzUsuń