- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- łyżka masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka papryki słodkiej lub chili
- I nasze ulubione składniki np do pizzy, ja wybrałam akurat paprykę czerwoną, salami pepperoni i ser
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę masła oraz pieprz z solą. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Kiedy mleko z masłem i przyprawami nam wystygnie dodajemy dwa jajka i bardzo dobrze mieszamy.
- W międzyczasie przesiewamy sitkiem mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
3. Następnie nasze ulubione składniki kroimy drobno w kostkę.
4. I teraz bardzo ważna rzecz: składniki "mokre" wlewamy do "suchych". Dobrze mieszamy i dodajemy paprykę słodką lub chili (co, kto woli :)) Na samym końcu dodajemy nasze ulubione składniki i mieszamy.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy od 20 do 25 minut.
Ja dodatkowo na dole niektórych papilotek wyłożyłam plasterek salami pepperoni :)
A po 25 minutkach:
SMACZNEGO :)
Takie pizzowe muffiny byłyby smaczniejsze, gdybyś robiła je na ciescie drozdzowym, do którego można dodać tez przyprawy typu oregano, bazylia. Po sprobowaniu takiej wersji i na proszku do pieczenia, do tej drugiej nigdy nie wrócę.
OdpowiedzUsuńZ drożdżami trzeba uważać ponieważ w muffinkach w za dużej ilości potrafią zepsuć smak. Muffinki na drożdżach są dla osób już wprawionych, dlatego nie polecam osobom początkującym. Poza tym nie wszystkie muffinki da się zrobić z drożdżami.
UsuńPozdrawiam :)